Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten wyjątkowy trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich dań.
Sklep z winami Kraków
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem podawać ryby?
Stara reguła mówi, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana lub z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.