Dużo osób zaczyna doceniać dobre jedzenie. Chcemy szukać doskonałych restauracji i kosztować smaków, które pochodzą z różnych stron świata. I dlatego dużym zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja oferująca sushi. Tego rodzaju przekąski bywają wybierane przez coraz większą grupę ludzi , dlatego restauracje serwujące je powstają w bardzo wielu miejscowościach. Staramy się zwracać uwagę na to, co spożywamy i w jakich lokalach się stołujemy, także często staramy się chodzić do tych restauracji. Dziś znacznie częściej niż kiedyś smak i zapach różnych narodów są dostępne bez większych trudności. W restauracji tego rodzaju powinniśmy skosztować doskonałych przekąsek, które są wspaniale podane i doskonale smakują.Sushi w Krakowie Ludzie delektują się jedzeniem i robią wszystko, aby jak najczęściej mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Jedzenie nie jest dziś obowiązkiem, lecz musi sprawiać przyjemność , dlatego powinniśmy poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który sprawi nam przyjemność. Sushi to w dzisiejszych czasach najczęściej wybierane danie, które znajduje zainteresowanych w wielu miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie definiowane jako danie z nieugotowanej ryby wywodzi się z rejonów Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi stanowiło sposób konserwowania ryb. W dzisiejszych czasach sushi możemy podzielić na dwie kategorie – dania dopasowanego do upodobań europejskich, oraz opcji bardziej egzotycznej. Co jest czynnikiem różnicującym? Przede wszystkim wybór części potrawy. Sushi przygotowywane jest z ryżu, różnego rodzaju owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od upodobań jedzących, ryba może być poddana obróbce cieplnej lub surowa. Ryż za każdym razem jest jednakże ugotowany, a uprzednio poddany zakwaszeniu przy pomocy octu ryżowego. Możemy wyróżnić kilka gatunków sushi, z uwagi na procedurę przygotowania oraz wykorzystane składniki spożywcze. Do najpopularniejszych typów potrawy należą : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego układa się owalne pałeczki oraz fragmentu ryby. Proces tworzenia maki polega na położeniu ryby oraz ryżu na płacie algi oraz zwinięcie całej kompozycji. Potrzebne jest przy tym użycie przystosowanej do tego maty bambusowej. Jeżeli jesteśmy przy temacie konsumowania sushi – ważne jest jedynie, by wkładać do ust kawałki całe. Stąd też należy zwrócić uwagę, by potrawę serwować podzieloną na małe porcje.