Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najbardziej popularny typ gastronomii. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, sycące i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską próbują rzadsze potrawy takie jak risotto, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją warto przyjrzeć się kilku elementom: czy miejsce korzysta z włoskich składników, czy w karcie są też mniej popularne włoskie dania, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków i potrawy z różnych miejsc Włoch. W dobrej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.
Kuchnia włoska jest prosta, ale to wcale nie znaczy, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .
Dobre wino z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie regionu, nie może zaniedbywać trunków. Kolacja we włoskim stylu koniecznie musi zawierać też trunek. Kieliszek alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji cos zupełnie naturalnego. La grande Mamma Najbardziej popularne wina włoskie to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie bivongi i marsala z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę chce być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi posiadać różnorodną kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać indywidualność włoskiego gotowania bez wątpienia warto poszukać restauracji, która potrafi przygotować nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film