Zdrowe desery mrożone? Czemu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie tylko niskokaloryczny, jakkolwiek także wspaniale wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą pobocznym orzeźwieniem w duszne dni.

Desery minimelts

Przepysznym, słodkim i odpowiednim także dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z słuszną porcją odpowiedniej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową porcją malin czy też jakimś interesującym sosem owocowym. To idealna alternatywa dla autentycznych łasuchów, należy tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym i ożywczym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców czy też z mieszanki. Dodatkowym atutem jest też to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być całkiem zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie lepiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są olśniewającą przekąską w trakcie upalnych dni. Bardzo dobrze smakują mrożone maliny czy borówki, które niezmiernie łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu